Måndag den 30 september hade USS besök av Thomas Hansson-Mild i klubbstugan. Han berättade om Projektet Optimist för havet.

Projektet är ett samarbete mellan SSF, Håll Sverige rent och Sjöräddningssällskapet. Finansiär är Postkod lotteriet.

Projektet syftar till att förmedla kunskap kring vad plast-skräp ställer till med i naturen.

Målsättningen är att vi ska

  • Sluta skräpa ner på land och till havs
  • Undvika engångsförpackningar i plast

Den långsiktiga lösningen är att stoppa tillförseln av plast till haven, inte att städa.

Thomas berättade om att man byggt 5 st optimister av plastskräp och vilka utmaningar man ställs inför om man ska försöka samla in och återanvända plasten.

Den andra delen av föreläsningen fördjupade sig Thomas i seglingens byggstenar. Då berättade han om sin egen segling och delade med sig av sina erfarenheter och gav bra tips om hur man förbereder sig och hur man genomför en segling med siktet inställt på att komma på prispallen.

Även om vi i klubben håller ganska bra ordning, så finns det mycket att göra för att bli bättre på Ordning och reda och minska slöseri och förstöring av vår arena; Havet. Thomas har nu gett oss en bra början och en “verktygslåda” med material så vi som klubb och seglare kan jobba vidare med denna viktig frågan. Vi fick även en bra och intressant genomgång av seglingens byggstenar, så vi att komma tillbaka nästa år som minst ett steg bättre seglare! 

Vill ni läsa mer om Optimist för havet eller se filmen som Thomas visade så segla in på:  www.optimistforhavet.se

/Olof L